Όμιλος Marazzi: Ιστορικό

Marazzi Gr
Από το «εργοστάσιο από χαρτόνι» στην πολυεθνική εταιρεία με κατασκευαστικές μονάδες στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α.
Η Marazzi Ceramiche ιδρύθηκε το 1935 στο Sassuolo της επαρχίας της Μόντενα, μια περιοχή διάσημη από τον 17ο αιώνα για την παράδοσή της στην κατασκευή προϊόντων από πηλό. Λέγεται ότι ο ιδρυτής, Filippo Marazzi, έχτισε την πρώτη του μονάδα, στηρίζοντας την κατασκευή πάνω σε δυο παράλληλες σειρές από κορμούς λεύκας, δημιουργώντας έτσι αυτό που θα ονομαστεί αργότερα ‘εργοστάσιο από χαρτόνι' λόγω της προσωρινής φύσεως της κατασκευής. Ουσιαστικά, επρόκειτο για τη γέννηση μιας επιχείρησης, η οποία, χάρη στην καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία της εποχής, μετέτρεψε την βιοτεχνικού επιπέδου επεξεργασία της αργίλου, σε μια σύγχρονη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης που έμελε να γίνει το πιο σημαντικό κέντρο κεραμικής παραγωγής του κόσμου.

Τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 και οι αρχές της δεκαετίας του ‘50. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου ανασυγκρότησης, χάρη στην επέκταση της κατασκευαστικής μονάδας, η Ceramica Marazzi είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς.
Η δεκαετία του ’50 και του ‘60. Υπό την καθοδήγηση του Pietro Marazzi, του γιου του Filippo, γίνεται η πρώτη διεύρυνση και εισάγεται η εκμηχάνιση της παραγωγής καθώς και η διερεύνηση αισθητικών λύσεων που αποτελούν την τελευταία λέξη της εξέλιξης για την εποχή.
Η δεκαετία του ‘70. Ριζική τεχνολογική ανανέωση. Η Marazzi πατεντάρει την διαδικασία της μονόπυρης όπτησης (singlefiring) (ταχεία όπτηση του πήλινου σώματος και εφυάλωση), που γίνεται η πιο ευρέως διαδεδομένη διαδικασία παραγωγής στον κόσμο. Τα κεραμικά πλακίδια Marazzi φέρουν τις υπογραφές σημαντικών σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων διεθνούς φήμης.
Η δεκαετία του ‘80. Υπό την διεύθυνση του Filippo, που αντιπροσωπεύει την τρίτη γενιά, ξεκινά μια διαδικασία διεθνούς ανάπτυξης, διαφοροποίησης προϊόντων και κάθετης ολοκλήρωσης.
Εκτός Ιταλίας, ιδρύεται η Marazzi Iberia στο Castellón της Plana, στην Ισπανία και η American Marazzi Tile στο Ντάλας του Τέξας. Το 1989 γίνεται η αγορά της Ceramiche Ragno SpA, η οποία, την εποχή εκείνη, ήταν ο δεύτερος κατασκευαστής του τομέα στην Ιταλία. Εισάγεται η καινοτόμος διαδικασία παραγωγής Firestream.
Η δεκαετία του ‘90. Η δεκαετία αυτή χαρακτηρίζεται από στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στην Ιταλία και στη συνέχιση της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο, μέσω σημαντικών εξαγορών: Penarroya στην Ισπανία, Hatria Sanitari στην Ιταλία, France Ceram και France Alfa στη Γαλλία και Monarch Tile στις Η.Π.Α.
Ο 21ος αιώνας. Η εταιρεία ξεκινά την επέκτασή της προς τα ανατολικά με την εξαγορά κοιτασμάτων πηλού στην Ουκρανία και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στη Μόσχα. Το 2004 ιδρύεται εμπορική εταιρεία στην Κίνα. Υποστηρίζοντας τα αναπτυξιακά σχέδια, η οικογένεια Marazzi συνάπτει συνεργασία με νέους οικονομικούς συνεργάτες, την Permira Funds και την Private Equity Partners. Το 2005 με την αγορά του ρωσικού ομίλου Welor Kerama, η Marazzi καταλαμβάνει την ηγετική θέση της ρωσικής αγοράς, με ένα δίκτυο άνω των 100 καταστημάτων λιανικής πώλησης, ενώ η παραγωγή ξεκινά στο νέο εργοστάσιο του Malino στη Μόσχα.
2000. Η εταιρεία ξεκινά την επέκτασή της προς τα ανατολικά με την εξαγορά κοιτασμάτων πηλού στην Ουκρανία και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στη Μόσχα.
2005. Με την εξαγορά της ρωσικής Welor-Kerama Group, Marazzi γίνεται ο ηγέτης στην αγορά της Ρωσίας με ένα δίκτυο σημείων πώλησης που ανήκουν στην εταιρεία. Ιδρύεται η Επιχειρηματική Μονάδα Κίνας (China Business Unit ), ανοίγουν καταστήματα άμεσης πώλησης Marazzi και Ragno, ενώ το δυναμικό παραγωγής του εργοστασίου του Ντάλας (Η.Π.Α.) διπλασιάζεται.
2010. Η Marazzi πατεντάρει τον κρυσταλλοποιημένο πορσελανοειδή πηλό της (crystallised porcelain stoneware) και ο κύκλος επενδύσεων στην Ιταλία ολοκληρώνεται με την εισαγωγή της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην παραγωγή κεραμικών πλακιδίων.


Galery