Υλικά για υπερυψωμένα δάπεδα

Κάθε επικάλυψη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

• Αντοχή στην τριβή
• Αντοχή στο φως
• Αντοχή στα χημικά
• Αντοχή στη σημάδευση (συμπεριφορά υπό στατικό φορτίο)
• Διαστασιακή σταθερότητα
• Αντίδραση στη φωτιά
• Διηλεκτρικές ιδιότητες (συμπεριφορά υπό συνθήκες παρουσίας ηλεκτροστατικών φορτίων)
• Ακουστικές ιδιότητες (ηχομόνωση)
• Αντιολισθηρότητα

Η Marazzi Engineering διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αγορά των υλικών επίστρωσης και έχει μπορέσει να αναπτύξει λύσεις με σχήμα, εμφάνιση και αντοχή που ξεπερνά τα συνηθισμένα κεραμικά.

Η Marazzi Engineering είναι σε θέση να παρέχει μια τεράστια γκάμα υλικών για την κάλυψη της λειτουργικής χρησιμοποιούμενης επιφάνειας του δαπέδου:

Πορσελανοειδής πηλός (Porcelain stoneware): το καλύτερο υλικό για το επιφανειακό φινίρισμα των πάνελ. Η εξαιρετικά υψηλής αντοχής επιφάνεια και οι ανώτερες τεχνικές ιδιότητες όλων των πλακιδίων από πορσελανοειδή πηλό της Marazzi, τα καθιστά τέλεια για χρήση ακόμα και σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας (όπως αεροδρόμια, τράπεζες, καταστήματα, βιομηχανίες και νοσοκομεία), καθώς και σε δάπεδα εξωτερικών χώρων. Ο ομοιόμορφος χρωματισμός στο σύνολο της μάζας του πλακιδίου του προσδίδει ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο πορσελανοειδής πηλός της Marazzi ανταποκρίνεται επιτυχώς στις προδιαγραφές περί χύτευσης και απορρόφησης νερού, καθώς και στις δοκιμασίες συμμόρφωσης με τις φυσικές και χημικές παραμέτρους. Η αξιοσημείωτη ποικιλία σχημάτων που μπορεί να λάβει το αρθρωτό σύστημα των υπερυψωμένων δαπέδων είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα από δημιουργικής απόψεως.

Ελαστικά υλικά: PVC, λινόλαιο, καουτσούκ. Η ελαστικότητα (Resilience) αυξάνει την ποσότητα του ήχου που απορροφά το δάπεδο. Το καουτσούκ προσφέρει εξαιρετική πυραντοχή και αντίσταση στα χημικά. Οι επιστρώσεις από PVC προσφέρονται για τη δημιουργία ενδιαφερόντων αισθητικών αποτελεσμάτων καθώς, με τη χρήση της μεθόδου της "εκτύπωσης γραφικών", μπορούν να αναπαραχθούν με μεγάλη ακρίβεια σχέδια και επιφανειακές υφές του ξύλου ή της πέτρας, αρίστης ποιότητας

Πλαστικά υλικά εξελασμένα υπό υψηλή πίεση. Πέραν της εξαιρετικής αντοχής στα χημικά και τη γήρανση που διαθέτουν, τα λαμινέ υλικά επιλέγονται κυρίως για την υψηλή αντοχή που επιδεικνύουν στη φθορά λόγω πεζής κυκλοφορίας.

Υλικά από πέτρα: Φυσικά υλικά (πέτρα, μάρμαρο, γρανίτης και τραβερτίνης) ή συνθετικά υλικά. Τα φυσικά υλικά επιλέγονται για την συγκλονιστική τους εμφάνιση και κόβονται με σχίση ή πριονισμό στα σχήματα που απαιτούνται για το υπερυψωμένο δάπεδο. Τα συνθετικά υλικά κατασκευάζονται με βιομηχανική κατεργασία που περιλαμβάνει κονιορτοποίηση, πολυμερισμό, και όπτηση της φυσικής πέτρας, καταλήγοντας σε ένα προϊόν με φυσικές και μηχανικές ιδιότητες συχνά ανώτερες των ιδιοτήτων της φυσικής πέτρας της ίδιας.

Φυσικό ξύλο. Τοποθετείται σαν παρκέ και σε διάφορα σχέδια (σε ευθεία γραμμή, σκακιέρα, ψαροκόκαλο, κλπ.). Στην περίπτωση του ξύλου αποτελεί αποφασιστικής σημασίας η επιλογή του τόσο βάσει των κατηγοριών που προβλέπονται στο διάταγμα, όσο και βάσει των απαιτήσεων επιφανειακού φινιρίσματος που μπορεί να ενέχει στίλβωση, λίπανση ή θερμική επεξεργασία.
Η δομή ενός υπερυψωμένου δαπέδου της Marazzi Engineering προσφέρει ευρείες δυνατότητες δημιουργίας μεγάλης ποικιλίας σχημάτων και σχεδίων, καθώς και μη τυποποιημένων σχεδίων, γεγονός που προσφέρει σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές απόλυτη ελευθερία στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης. Το τυπικό εμπορικό μέγεθος (60x60 εκ.) μπορεί να διαιρεθεί ανάλογα, με σκοπό να καλύψει κάθε ιδιαίτερη ανάγκη του περιβάλλοντος χώρου και να επιτρέψει ελεύθερα το σχεδιασμό της σύνθεσης του δαπέδου. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα και μεγαλύτερα μεγέθη, όπως 60x120 εκ., που βοηθούν το υπερυψωμένο δάπεδο να φαίνεται αισθητικά συγκρίσιμο με ένα δάπεδο αποτελούμενο από συγκολλημένες πλάκες. Οι σύγχρονες τεχνολογίες χάραξης και κοπής με υδροβολή κεραμικών υλικών, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε δάπεδα, προσφέροντας απόλυτη ελευθερία στους σχεδιαστές να προχωρήσουν σε κάθε είδους προσαρμογή σε προσωπικό γούστο: Από πάνελ με λογότυπα ή ένθετα σχέδια φτιαγμένα από άλλα υλικά και με διαφορετικά φινιρίσματα μέχρι σχέδια δημιουργημένα με το συνδυασμό διαφορετικών πάνελ. Το τεχνικό προσωπικό της Marazzi Engineering πάντοτε επαληθεύει την πραγματική βιωσιμότητα των σχεδίων.
Η Marazzi Engineering έχει δοκιμάσει και εγκρίνει νέες σειρές υπερυψωμένων δαπέδων εξωτερικού χώρου: η σειρά ‘Stone’ είναι μια λύση που προσφέρει πλάκες από φυσική πέτρα, όπως Ardesia Cinza, Ardesia Verde, Pietra della Lissinia, όλες στο μέγεθος των 50x50 εκ.