Αεριζόμενες προσόψεις: Δομή και τεχνολογία

Από κατασκευαστικής απόψεως, οι αεριζόμενες προσόψεις της Marazzi Engineering διαθέτουν τρεις τύπους εξαρτημάτων:

Θερμομόνωση από μονωτικό και υδρόφοβο υλικό που τοποθετείται πίσω από την τοιχοδομία,
Σκελετός από αλουμίνιο που στερεώνεται με σφιγκτήρες (brackets) στο κτίριο, ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με το σύστημα αγκύρωσης,
Η εξωτερική επικάλυψη που τοποθετείται με ανοικτούς αρμούς

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εξαρτημάτων πέραν αυτών των βασικών, που είναι σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται σε όλες τις αισθητικές και σχεδιαστικές απαιτήσεις.

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Τα μονωτικά φύλλα τοποθετούνται στην εξωτερική όψη του περιμετρικού τοίχου, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια συνεχής στρώση. Είναι ειδικά μελετημένα για χρήση στις αεριζόμενες προσόψεις και είναι φτιαγμένες από υλικά διαφόρων προδιαγραφών και χαρακτηριστικών:

• Πετροβάμβακας
• Πολυμερή
• Φυσικά υλικά

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΠΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Η Μarazzi Engineering προτείνει διάφορους τύπους συστημάτων αγκύρωσης:

Σύστημα Εμφανούς Αγκύρωσης (Σύστημα A.G.V)
Το πρώτο σύστημα που σχεδίασε η Marazzi παραμένει μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή λόγω της απλότητας στη χρήση και της οικονομικής της προσιτότητας. Τα τμήματα της εξωτερικής όψης υποστηρίζονται από γάντζους από ανοξείδωτο χάλυβα Το σύστημα εμφανούς αγκύρωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδες ή κάθετες επιφάνειες, καθώς και σε κεκλιμένες ή καμπύλες (πολυγωνικές) επιφάνειες. Οι τυπικές διαστάσεις των πλακών που χρησιμοποιούνται είναι 60x120 εκ., 60x60 εκ. και 30x60 εκ., και μπορούν όλες να τετραγωνιστούν. Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα μεγέθη διαιρώντας τις τυπικές διαστάσεις.

Το σύστημα μη εμφανούς αγκύρωσης (Σύστημα A.G.S.)
Το σύστημα αυτό ήταν το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των αεριζόμενων προσόψεων και αποτελεί ιδανική λύση όταν το σκοπούμενο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της πρόσοψης απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερους τεχνικούς περιορισμούς. Η πλάκα αγκυρώνεται με την πλάτη στον φέροντα σκελετό που είναι στερεωμένος στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου με γωνιώδεις σφιγκτήρες στερέωσης από αλουμίνιο. Η ακραία απλότητα του συστήματος μη εμφανούς αγκύρωσης μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει κάθε τύπο λεπτομέρειας, όπως γωνίες και κουφώματα θυρών και παραθύρων. Τα συμβατά μεγέθη είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και στο σύστημα εμφανούς αγκύρωσης: 60x120 εκ., 60x60 εκ. και 30x60 εκ., πάντοτε με τη δυνατότητα τετραγωνισμού και δημιουργίας και άλλων μεγεθών δια κοπής.

Το Σύστημα Αρθρωτών Φύλλων (Modul Panel System)
Πρόκειται για μια πιο καινοτόμο και οικονομική μορφή του συστήματος μη εμφανούς αγκύρωσης. Οι καλυπτήριες πλάκες προσυναρμολογούνται σε πάνελ με την εφαρμογή μεταλλικών προφίλ που στερεώνονται στις πλάκες με ειδικά βιδωτά αγκύρια (screw anchors). Τα συναρμολογημένα πάνελ μοντάρονται στη συνέχεια πάνω στον ίδιο σκελετό που χρησιμοποιείται στο σύστημα μη εμφανούς αγκύρωσης. Με την προσυναρμολόγηση των πλακών σε πάνελ, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στη χρήση συνδετικών υλικών, εξαρτημάτων σκελετού, χρόνου προετοιμασίας και χρόνου τελικής τοποθέτησης στο εργοτάξιο. Το σύστημα αρθρωτών πάνελ (Modul Panel) σχεδιάστηκε ειδικά για μακρόστενα μεγέθη (30x120 εκ., 30x90 εκ.), βελτιώνοντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της χρήσης τους.

Το Σύστημα Key Panel
Το σύστημα αυτό εμπνέεται από την ίδια φιλοσοφία του συστήματος Modul Panel, καθώς οι τετράγωνες πλάκες προσυναρμολογούνται κάθετα συνδέοντάς τες σε ανοικτά οριζόντια προφίλ, χρησιμοποιώντας βιδωτά αγκύρια. Στη συνέχεια αγκιστρώνονται στον σκελετό που είναι όμοιος με αυτόν του συστήματος μη εμφανούς αγκύρωσης. Η οικονομική προσιτότητα του συστήματος Key Panel είναι η ίδια με αυτή του συστήματος Modul Panel.

Το σύστημα Sika Tack® Panel
Οι καλυπτήριες πλάκες στερεώνονται στον ίδιο τύπο σκελετού με κάθετους ορθοστάτες όπως και στο σύστημα μη εμφανούς αγκύρωσης, χρησιμοποιώντας συγκολλητικό από πολυουρεθάνη. Το κύριο πλεονέκτημα του εν λόγω συστήματος είναι η εξάλειψη της μηχανικής πρόσδεσης, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά οικονομικό. Είναι πάρα πολύ ευέλικτο και συμβατό με τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για τις εξώτερες προσόψεις: Πορσελανοειδής πηλός, τσιμέντο ενισχυμένο με ίνες, αλουμίνιο και εξελασμένα υλικά (laminates). 

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Η Μarazzi Engineering διαθέτει μια μεγάλη σειρά υλικών για την εξωτερική όψη των αεριζόμενων προσόψεων:

• Πορσελανοειδής πηλός
• Μάρμαρο, γρανίτης και φυσική πέτρα
• Terracotta (οπτή γη)
• Εξελασμένα υλικά (laminates)

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το τυπικό μέγεθος των πλακών από πορσελανοειδή πηλό για αεριζόμενες προσόψεις ήταν 60x60 εκ. και μόνο, γεγονός που περιόριζε τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών επειδή η μόνη εναλλακτική που είχαν ήταν η δαπανηρή κοπή κεραμικών πλακιδίων κάθε φορά που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές διαμορφώσεις. Η Marazzi χρησιμοποιεί ορισμένες από τις τελευταίες τεχνολογίες παραγωγής του τομέα, και μπορεί να προσφέρει στους σχεδιαστές μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών κεραμικών πλακών, όπως από 30x60 εκ. και 30x120 εκ., μέχρι και μεγάλα μεγέθη όπως 60x120 εκ. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες υφές και επιμελημένες αρχιτεκτονικές λύσεις, προσφέροντας στους σχεδιαστές απόλυτη ευελιξία.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ 
Η Marazzi Engineering είναι σε θέση να παρέχει μια ευρεία γκάμα εξαρτημάτων και αξεσουάρ για αεριζόμενες προσόψεις, όπως πλέγμα ασφαλείας από υαλόνημα, τερματικά προφίλ (end sections) για τους οριζόντιους αρμούς από αλουμίνιο, μικρο-διάτρητες εσχάρες από αλουμίνιο που συμπληρώνουν και εξατομικεύουν τις σχεδιαστικές λύσεις.